b- Mutfak – Izgara – Fırın Bacası Temizliği
Her tip gıda üretim biriminde bulunan fırın, ızgara, ocak bacası , davlumbazlar, aspiratörler ve bu bacalara bağlı yatay – dikey baca kanalları kullanım yoğunluğuna bağlı olarak belirlenecek düzenli periyotlarda temizlenmelidir.
Yapılacak temizlik işlemiyle ;
1-Bacaların tam performas ile çalışması sağlanmakta
2-Baca sistemi içerisinde biriken yağ tabakasının oluşturduğu yangın riski önlenmekte
3-Ortama yayılan kötü kokular engellenmekte
4-Baca ve davlumbaz sistemi içerisinde üreyen zararlı mikroorganizmalar ortadan kaldırılmaktadır.
Özellikle otel ve restoranlarda bulunan ızgara bacaları yüksek yangın riski oluştururken, pide ve ekmek fırını bacaları kısa süre içerisinde kurum dolmakta ve çalışmaz hale gelmektedir.
1- Izgara bacası temizliği :
- Ön keşif yapılarak baca temizlik günü ve yöntemleri kararlaştırılır
- Ortamda iş güvenliği tedbirleri alınır
- Yatay kanallarda yeterli sayıda temizlik kapağı yok ise yeni kapaklar açılır
- Davlumbaz, aspiratör, baca yatay ve dikey kanalları temizlik kimyasalları, kazıma ve bazı durumlarda pürmüz alevi ile temizlenir
- Yağ ve ortam kirleri baca kanalları ve aspiratörlerden toplanır
- Açılan tüm temizlik kapakları gaz sızdırmazları sağlanarak kapatılır
- Baca temizlik formu hazırlanarak müşteriye teslim edilir
2- Fırın bacası temizliği
- Ön keşif yapılarak baca temizlik günü ve yöntemleri kararlaştırılır
- Ortamda iş güvenliği tedbirleri alınır
- Bacanın yatay ve dikey kanallarında birikmiş olan tüm kurum, toz ve curuf gelberi, gülle, kürek kullanılarak kazınır
- Bacanın yatay ve dikey baca kanallarından kazınan bu maddeler temizlik aspiratörü kullanılarak toplanır
- Toplanan bu maddeler plastik çuvallara konarak ortamdan uzaklaştırılır
- Baca temizlik formu hazırlanarak müşteriye teslim edilir
baca – baca temizligi – ızgara bacası temizliği – fırın bacası temizliği – baca temzilik firmaları – baca temizlik şirketleri – davlumbaz temiziği – aspiratör temizliği – yağlı kanal temziliği